13:00 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1120
  Pratite nas

  Sporazum o primirju u jugozapadnom delu Sirije jeste prvi korak ka sveobuhvatnijem sporazumu o prekidu vatre u zemlji, rekao je portparol Stejt departmenta novinarima.

  „Ovo (sporazum o primirju) je važan korak, ali to je prvi korak za sveobuhvatniji i pouzdaniji sporazum o prekidu vatre i deeskalaciji (sukoba) u jugozapadnom delu (Sirije). Ovo je definitivno sveobuhvatniji pristup od prethodnih pokušaja (uspostavljanja primirja u Siriji)“, istakao je on.

  Smisao primirja u Siriji je u prekidu nasilja, a ne u davanju prednosti jednoj od strana, rekao je novinarima visoki predstavnik američkog Stejt departmenta.

  Tokom telefonskog brifinga novinari su ga pitali za mišljenje o tome da „ukoliko sirijski predsednik Bašar el Asad sebe smatra legitimnim liderom zemlje, zbog čega je pristao na primirje što bi moglo da dovede do jačanja opozicije“.

  Diplomata je odgovorio da bi radije „ostavio Asada da govori o sopstvenoj motivaciji“.

  „Smisao primirja nije da se nekome dâ prednost, već prestanak nasilja i stvaranje osnove za političke razgovore o eliminaciji sukoba“, rekao je on.

  Prema rečima američkog diplomate, jedan od važnih elemenata postignutog dogovora je to što su Rusija i Sjedinjene Američke Države „uspele da postignu dogovor o karti linija dodira“ sukobljenih strana na jugozapadu Sirije.

  On je istakao da će strane morati da se preduzmu dodatne mere u cilju jačanja primirja. „Ovi koraci uključivaće dodatno raspoređivanje posmatrača u regionu“, rekao je diplomata.

  Konkretni detalji monitoringa režima primirja biće razrađeni u narednih nekoliko dana, dodao je on.

  Govoreći o dogovoru sa Rusijom, zvaničnik je naveo da SAD smatraju da Rusija ozbiljno namerava da realizuje sporazum o prekidu vatre u jugozapadnom delu Sirije.

  „Počeli smo razgovore sa njima (Rusijom) pre nekoliko meseci. Shvatamo da oni žele da ozbiljno primenjuju ovaj sporazum“, rekao je američki diplomata.

  Visoki zvaničnik rekao je i da sporazum o primirju u jugozapadnoj Siriji nije vezan za astanski proces.

  „Astana je odvojen proces, napori koji su danas objavljeni deo su pregovora Rusije i Jordana i nisu bili deo astanskog procesa u kojem su SAD posmatrač, a ne učesnik“, istakao je on.

  Dva američka aviona F-18 Super hornet tokom vojne kampanje u Siriji
  © REUTERS / U.S. Air Force/Staff Sgt. Michael Battles/Handout

  Govoreći o teroristima u Siriji, predstavnik Stejt departmenta rekao je da SAD ne isključuju mogućnost da će terorističke grupe pokušavati da prekrše sporazum o deeskalaciji na jugozapadu Sirije.

  „Ne isključujemo mogućnost da će ekstremističke grupe pod kontrolom Al Kaide ili DAEŠ-a pokušati da pokvare ovaj sporazum“, naglasio je on.

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je juče da su Rusija i SAD spremne da proglase prekid vatre u jugozapadnoj Siriji počevši od 9. jula.

  Slično:

  Bez Amerike nema mira u Siriji
  Peta runda: Rusija, Iran i Turska o sirijskim „zonama bez sukoba“
  Tagovi:
  linija dodira, sporazum, primirje, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga