11:10 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  142
  Pratite nas

  Velika Britanija sprovešće javnu istragu o zaraženoj krvi koja je ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka korišćena kod pacijenata u Državnoj zdravstvenoj službi, a procenjuje sa da je to uzrokovalo oko 2.400 osoba, saopštila je danas britanska Vlada.

  Tokom ’70-ih i ’80-ih godina prošlog veka krvni proizvodi koji se dostavljaju Državnoj zdravstvenoj službi bili su zaraženi virusima poput hepatitisa C i HIV-a, zbog čega je hiljade ljudi dobilo hemofiliju ili druge bolesti, prenosi Rojters.

  Britanski ministar zdravlja Filip Djun kazao je da su mnogi dokumenti javno objavljeni, što je dalo „sveobuhvatnu sliku događaja i odluka donetih u to vreme“.

  „Ipak, shvatam da onima koji su pogođeni ovi potezi nisu dovoljno napredni da pruže odgovore koje žele da dobiju o tome šta se desilo. U svetlu zabrinutosti i izveštaja o novim dokazima, važno je da razumemo obim onoga što se tvrdi i šira pitanja koja se javljaju“, rekao je Djun u Parlamentu.

  Kako se navodi, sa porodicama žrtava konsultovaće se o tome kakva će istraga biti preduzeta.

  Prema izveštaju poslanika iz 2015. godine, Odeljenje za zdravstvo je procenilo da je više od 30.000 osoba moglo da bude zaraženo virusom hepatitisa C između 1970. i 1991. godine, kada je Britanija iz SAD uvezla krvne proizvode, ali da je svega 6.000 identifikovano.

  U periodu od 1978. do 1985. godine identifikovano je 1.500 osoba sa virusom HIV-a.

  Do istrage je došlo nakon što su lideri svih vodećih političkih partija, osim vladajuće konzervativne, napisali zajedničko saopštenje premijerki Terezi Mej u kome su zahtevali istragu.

  „Decenijama su osobe sa poremećajem krvarenja i njihove porodice tražili istinu. Umesto toga, Vlada im je kazala da nikakva greška nija napravljena i odbijala da objavi dokaze o nepažnji i prikrivanju. Konačno će imati priliku za pravdu“, rekla je izvršna direktorka Društva za hemofiliju Liz Kerol. 

  Tagovi:
  transfuzija, krv, zaraza, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga