00:37 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju izjavio je da akcije Irana u Siriji ne prete samo Izraelu i Bliskom istoku, već i celom svetu.

  „Iran ulaže velike napore kako bi ojačao svoje prisustvo u Siriji. Za Izrael, Bliski istok i, verujem, za ceo svet“, rekao je Netanijahu. 

  Prema njegovom mišljenju, „Iran je u naprednom stadijumu kontrole i uticaja na Irak i Jemen, a prilično se, u praksi, kontroliše Liban“.

  Netanijahu je apelovao na Putina, naglašavajući da su veoma važni zajednički napori da se pobedi DAEŠ.

  „Ali negativna stvar je to što tamo gde pobeđujemo DAEŠ i nestaje terorizam, tamo dolazi Iran“, rekao je Netanijahu. „Ne možemo ni na trenutak da zaboravimo da Iran svakodnevno nastavlja da ugrožava uništavanjem države Izrael, on naoružava terorističke organizacije i podstiče i pokreće teror“, rekao je izraelski premijer.

  On je dodao da Iran, takođe, razvija rakete.

  Jerusalim
  © AFP 2021 / Thomas Coex

  Sa svoje strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je visoko ocenio nivo saradnje sa Izraelom, kao i mogućnost da se odmah razmotre sva aktuelna pitanja.

  „Veoma sam zadovoljan što imamo tako efikasan mehanizam saradnje, uključujući i na najvišem nivou“, rekao je Putin. „Možemo se sastajati i na radnom nivou i na našem (najvišem) i redovno i onda kada je potrebno naše direktno učešće kako bismo razmotrili bilateralne odnose i situaciju u regionu“.

  Ruski lider posebno je naglasio da je zadovoljan razvojem odnosa između Rusije i Izraela. On je dodao da je, između ostalog, to bila lična zasluga izraelskog premijera.

  Slično:

  Izrael protiv sporazuma o primirju u Siriji
  Izrael narušava sporazum o prekidu vatre u Siriji
  Tagovi:
  DAEŠ, pretnja, terorizam, Benjamin Netanijahu, Izrael, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga