19:27 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin smatra da, u poređenju sa G20, zemlje BRIKS-a slušaju stavove jedne drugih o različitim pitanjima, traže konsenzus i dolaze do zajedničke tačke gledišta.

  „Zapravo, u poređenju sa ’dvadesetorkom‘, ovde je diskusija mnogo konstruktivnija, svi slušaju stavove jedni drugih, svi nalaze konsenzuse, dolaze do zajedničkog gledišta. To je velika razlika i to je veoma pozitivno“, rekao je Oreškin novinarima na samitu BRIKS-a u kineskom Sjamenu.

  Ministar je dodao da su među temama o kojima se razgovaralo na samitu bile sajber bezbednost i energetska bezbednost.

  „Jasno je da je još jedan ključni trenutak povezan sa programom svetske trgovine. Ovde su slični stavovi svih zemalja — svi se zalažu za otvorenu trgovinu, protiv protekcionizma. Aktivno se raspravljalo o pitanjima priprema za Ministarsku konferenciju STO koja će se održati u decembru. Zemlje su raspravljale o pitanju izlaska sa zajedničkim stavovima, zajedničkim predlozima“, istakao je Oreškin.

  Samit lidera država BRIKS-a (Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika) održava se 4. i 5. Septembra u južnokineskom primorskom gradu Sjamen.

  Slično:

  Putin za stvaranje zajedničke energetske platforme BRIKS-a
  Šta se krije iza odluke Kine da pojača BRIKS
  Lideri BRIKS-a osudili nuklearne probe Pjongjanga
  Tagovi:
  G20, BRIKS, Maksim Oreškin, Sjamen, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga