22:54 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  117
  Pratite nas

  Učenici u Turskoj vraćaju se sutra u školske klupe i biće poslednja generacija koja će učiti o evoluciji na časovima biologije, pošto od naredne jeseni ni evolucije ni njenog teoretičara Čarlsa Darvina neće biti u udžbenicima, ali će na časovima verske nastave biti predavano o džihadu kao „ljubavi prema otadžbini“.

  Agencija navodi da su turske vlasti objavile promenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući sve što se direktno odnosi na teoriju evolucije na časovima biologije u srednjim školama.

  Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentisanom zvaničnom linijom vlasti.

  Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za „harmonizacijom sa razvojem učenika“ i da će evolutivna biologija, za koju je njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na univerzitetu.

  AP navodi da druge osporavane promene uključuju učenje o džihadu ili verskom ratu na časovima verske nastave kao o „ljubavi prema otadžbini“, kao i manje posvećivanja pažnje osnivaču turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentisani Turci. Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podelu i uvela religiozniji pristup.

  Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori — Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), Islamskoj državi i mreži kojom iz SAD rukovodi verski vođa Fetulah Gulen.    

  Tagovi:
  Darvin, džihad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga