10:39 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1411
  Pratite nas

  Bivša supruga najviše rangiranog američkog člana DAEŠ-a opisala je svoj put od radikalizacije do prelaska na hrišćanstvo.

  Tanija Džordželas (33) radikalizovana je još kao tinejdžerka u Velikoj Britaniji i preselila se u Siriju sa suprugom Džonom Džordželasom iz Teksasa, kog je upoznala na internetu.

  „Sanjali smo o tome da imamo vlastitu zemlju i osnujemo porodicu, a zatim decu obučimo da postanu ubice i vojnici i pridruže se džihadu“, rekla je ona.

  Poreklom iz Bangladeša, Tanija je rođena u Londonu i ispričala je kako je u detinjstvu patila zbog izolacije i rasizma prema njenoj porodici. Upravo je rasizam okrivila za svoju radikalizaciju.

  Dan nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. u SAD Tanija je otišla u školu i upitala prijateljicu: „Nije li strašno to što se dogodilo?“ Ona je navodno odgovorila: „Zar je bilo toliko strašno?“

  „U tom trenutku postala sam okorela džihadistkinja“, rekla je Tanija.

  Nedugo zatim, na muslimanskoj veb-stranici za pronalaženje partnera upoznala je supruga, prešla je u islam i venčali su se 2004.

  Bila je u petom mesecu trudnoće sa četvrtim detetom 2013. kada ih je Džon protiv njene volje preselio u Raku.

  Tanija se nakon nekog vremena razbolela i suprug ju je poslao u SAD, gde je kratko živela s njegovim roditeljima u Teksasu. Uskoro je zatražila razvod i prešla u hrišćanstvo.

  „Ne znam da li želim da ispričam ljudima celu svoju priču — to je horor priča. Samo želim da pokažem ljudima u sličnim situacijama da to nije dobar način života“, dodala je ona.

  Tagovi:
  islam, Hrišćanstvo, terorizam, DAEŠ, Bangladeš, Sirija, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga