12:32 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  U jeku spekulacija da li je na pomolu puč u Zimbabveu, na vlasti u toj zemlji je 37 godina Robert Mugabe — svetski rekorder po dužini predsedničkog staža.

  On je predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog načina vladavine mnogi su ga optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. 

  Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine — bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

  Pre dve godine izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

  Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

  Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima o zapadnim zemljama.

  Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. 

  Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja. 

  U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

  Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

  Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

  Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni sto godina. 

  Tagovi:
  predsednik, Robert Mugabe, Harare, Zimbabve
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga