21:34 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Voda je ušla kroz cev za dotok vazduha argentinske podmornice i izazvala kratki spoj na jednoj od njenih baterija, pre nego što je plovilo nestalo pre 13 dana, rekao je portparol argentinske mornarice Enrike Balbi.

  Balbi je novinarima izjavio da je kapetan podmornice rekao da je voda ušla dok je podmornica punila baterije, preneo je AP.

  On je dodao da je kapetan kasnije preko satelitskog telefona rekao da je problem savladan.

  Mornarica je prošle nedelje saopštila da, pre nego što je podmornica nestala, kapetan je prijavio električni problem u odeljku za bateriju i podmornici je naređeno da se vrati u svoju bazu u priobalnom gradu Mar del Plata, na oko 400 kilometara od Buenos Ajresa.

  Nade da će biti pronađeni preživeli članovi posade podmornice „ARA San Huan“ u velikoj meri su izgubljene nakon što je objavljeno da je zabeležno nešto što se „čini kao eksplozija“ u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana u vreme kada je poslednji signal iz te zone 15. novembra uputila podmornica na svom putu od južne luke Ušuaja do obalskog grada Mar del Plata.

  Ovo saopštenje argentinske mornarice navelo je porodice nekih članova posade da izgube nade za njihovo spasavanje, a zvaničnici mornarice i stručnjaci su zabrinuti i smatraju da čak i da je podmornica netaknuta i da je samo potonula, njena ekipa mogla je da ostane bez kiseonika, prenosi AP.

  Predsednik Argentine Mauricio Makri nedavno je rekao da će međunarodna potraga za podmornicom „ARA San Huan“ i njena 44 člana posade biti nastavljena, a da će nestanak biti istražen.

  Više od 12 aviona i brodova učestvuje u međunarodnoj potrazi na površini od 480.000 kilometara kvadratnih, što je površina skoro kao površina Španije.

  Argentinska mornarica je nedavno saopštila da Rusija u pomoć šalje vazdušnu posadu u „Antonovu“, a brod u južnoj luci Komodoro Rivadavija se sprema da preveze američku podmornicu za spasavanje u oblast koja se pretražuje.

  Kako je Rojters ranije preneo, Međunarodna organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO), koja prati tajne atomske eksplozije saopštila je da je detektovala „neobičan signal“ prošle nedelje u blizini mesta gde je nestala podmornica argentinske vojske.

  CTBTO rukovodi posmatračkim stanicama opremljenim instrumentima među kojima i hidrofonima — podvodnim mikrofonima koji skeniraju zvučne talase okeana.

  „Podvodni impulsivan događaj, koji je detektovan 15. novembra bio je kratak, neuobičajen i neprirodnog porekla“, rekao je inženjer hidroakustike Mario Zampoli.

  Kako je dodao, zvuk bi moglo da „ima veze sa eksplozijom, ali nije sigurno“.

  AP je ranije preneo da je Balbi rekao da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu a Rojters je preneo saopštenje u kom se tvrdi da se radilo o „abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera“.

  Posada podmornice „ARA San Huan“ ima zaliha hrane i kiseonika za 90 dana na moru. Međutim, ukoliko se nalazi ispod površine vode, kiseonika ima za sedam dana, pre nego što podmornica mora ponovo da isplovi.

  „San Huan“ je podmornica izgrađena u Nemačkoj 1983. godine, a dugačka je 66 metara.

  Tagovi:
  podmornica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga