02:58 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 751
  Pratite nas

  Damask namerava Siriju da pretvori u veliku tranzitnu zemlju kako bi se energenti iz Azije dopremali u Evropu, izjavio je sirijski ministar za naftu Ali Ganim.

  Kako je rekao, sirijske vlasti nameravaju maksimalno da iskoriste strateški geografski položaj zemlje koja povezuje države Azije koje proizvode naftu i gas sa korisnicima iz Evrope.

  „Budući da zemlje Bliskog istoka poseduju skoro 40 odsto ukupnih svetskih zaliha prirodnog gasa, a istovremeno Evropa zavisi od uvoza gasa na nivou od oko 85 procenata, nameravamo da motivišemo naše komšije i svetske kompanije da izgrade magistrale kako bi se energenti prevozili preko naše teritorije“, rekao je.

  On je dodao da će se to veoma povoljno odraziti i na celokupnu ekonomsku situaciju u Siriji.

  Ganim je istakao i da će se uskoro obnoviti svi projekti koji su bili stopirani zbog građanskog rata u zemlji, kao što je na primer projekat transporta iračke nafte.

  On je dodao i da je naftna industrija bila osnovni izvor prihoda Sirije pre rata, a veliki deo zaliha „crnog zlata“ nalazi se na istoku Sirije na granici sa Irakom, dok postoji i nekoliko nalazišta u centralnom delu zemlje, kao i da luke u gradovima Banjas, Tartus i Latakija predstavljaju glavna čvorišta za izvoz energenata.

  Tagovi:
  tranzit, energenti, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga