21:26 26 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3138
  Pratite nas

  Koalicija na čelu sa SAD za borbu protiv DAEŠ-a počela je da u Siriji formira takozvane „pogranične snage bezbednosti“ na teritoriji koju kontroliše, izjavio je portparol koalicije za „Defens post“.

  „Koalicija radi zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama (SDS) na stvaranju i obučavanju novih sirijskih pograničnih snaga bezbednosti. Trenutno se u prvoj klasi obučava oko 230 ljudi, a krajnji cilj je stvaranje snaga od oko 30 hiljada ljudi“, rekao je portparol koalicije Tomas Vil.

  Prema njegovim rečima nove snage će se nalaziti duž doline reke Eufrat — duž zapadne ivice teritorije u Siriji koju trenutno kontrolišu SDS, kao i duž granice sa Irakom i Turskom.

  Sirijske demokratske snage formirane su uz aktivnu podršku Sjedinjenih Američkih Država 2015. godine, kako je zvanično navedeno, za borbu protiv DAEŠ-a. Formacije koje se sastoje uglavnom od sirijskih Kurda, kao i nekih arapskih plemena, dobijale su oružje od američke koalicije i uspele su da odbiju čitav niz područja od terorista DAEŠ-a na severu i istoku zemlje sa leve strane reke Eufrat. Osim toga, američka vojska i formacije sirijske opozicije pod njenom kontrolom preuzele su kontrolu nad područjem na jugu zemlje sa gradom Tanf.

  Slično:

  Državna duma: Američka koalicija imala minimalnu ulogu u Siriji
  Klincevič: Koja je uloga Amerike u napadu terorista na rusku bazu
  Tagovi:
  snage bezbednosti, Sirijske demokratske snage, Sirija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga