13:49 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  5058
  Pratite nas

  Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da je bio kratkovid pokušaj da se Ukrajina uključi u NATO, ali takođe se nije mogla povinovati ni Moskvi — potreban joj je nezavisni put razvoja.

  „Za Rusiju je istorijska Ukrajina bila  oko 400 godina deo teritorije. Sa druge strane, čvrste su veze sa EU u nizu oblasti. Saopštiću nepopularnu tačku mišljenja — nije mudro pokušati da se Ukrajina uključi u NATO, ali je takođe nemoguće da ona postane ruski satelit“, izjavio je Kisindžer na Komitetu američkog Senata za odbranu.

  „Ako je granica Evrope — istočna granica Ukrajine, 300 milja od Moskve — mi stvaramo napetost sa Rusijom. Ako je to na zapadnoj granici Ukrajine — to je granica Poljske, Mađarske i Rumunije. To je nedopustivo za Evropu, za nas. Moguće rešenje pitanja — naći ’ukrajinski pristup‘ koji će biti nađen za Ukrajinu u svojstvu nezavisne, kao u vojnom, tako i u ekonomskom planu, koja samostalno rešava svoja prioritetna pitanja“, izjavio je bivši državni sekretar.

  On je saopštio da su glavne pretnje nacionalnoj bezbednosti — stabilan porast odbrambene sposobnosti Kine i Rusije.

  „Sada je glavni uzajamni odnos između supersila SAD i Kine i Rusije. Nema sumnje da vojne i ekonomske mogućnosti Kine rastu. Jača i Rusija, to možemo videti iz istorije sa Krimom, Ukrajinom i Sirijom. To će nas staviti pred ozbiljno pitanje: kakvi su strateški odnosi ove dve države“, rekao je Kisindžer.

  Tagovi:
  Henri Kisindžer, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga