11:10 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3274
  Pratite nas

  Kopneni sistemi protivraketne odbrane nisu u stanju da odbrane SAD od potencijalnog masovnog nuklearnog napada, bilo da je reč o Rusiji, Kini, Iranu ili Severnoj Koreji, izjavila je američka kongresmenka Elis Stefanik.

  Prema rečima Stefanokove, Amerika se suočava sa rastućom pretnjom od nuklearnog napada, a nisu samo Severna Koreja i Iran glavna pretnja, već su tu i Rusija i Kina.

  „Kako bi povećale svoj geopolitički uticaj, te zemlje nam bacaju izazov na svim frontovima i direktno ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost“, istakla je Stefanikova.

  Stefanikova je podsetila i da je od 18 testiranja protivraketnog štita samo njih 10 bilo uspešno, iako nijedan test nije realizovan u uslovima imitacije realnog napada.

  „Za uništavanje jedne neprijateljske mete koriste se četiri presretača, što je veoma loše u slučaju da neprijatelj zajedno sa raketama lansira i mamce koji bi primorali te naše rakete da ih prate, i to uzaludno“, dodala je ona.

  Istovremeno, ona je upozorila i da se sistemi protivraketne odbrane nalaze na Aljasci i u Kaliforniji, što znači da je istočna obala SAD praktično nebranjena.

  „Kako bi se ta situacija izmenila, neophodno je razmestiti deo protivraketnog štita i u Ford Dramu, nedaleko od Njujorka“, zaključila je kongresmenka.

  Tagovi:
  nuklearni napad, odbrana, Kongres SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga