21:51 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  228
  Pratite nas

  U rečnoj delti u američkoj državi Alabama pronađeni su ostaci drvenog broda koji bi mogli da pripadaju „Klotildi“, poslednjem brodu koji je ilegalno prevozio robove u SAD pre gotovo 160 godina.

  Olupinu je nedavno otkrila neuobičajeno niska oseka, a pronašao ju je novinar Ben Rejns, koji je otad u kontaktu sa stručnjacima koji pokušavaju utvrditi da li je reč o tom legendarnom brodu, piše „Dejli mejl“.

  Istorijski podaci govore kako je kapetan broda Vilijam Foster po dolasku u zaliv Mobil 1860. godine brod spalio i potopio, a olupina u mulju pronađena je nedaleko od tog mesta.

  Na olupini su vidljivi i tragovi gorenja, kao i tehnika gradnje brodova upravo iz tog perioda.

  „Definitivno možete reći možda, a možda čak i malo više od toga, jer je lokacija tačna, izgleda da je gradnja ispravna, iz pravog perioda, a čini se i da je brod izgoreo“, rekao je Greg Kuk, arheolog sa Univerziteta Zapadne Floride.

  Džon Braten, koji radi s njim na istraživanju brodskih olupina, rekao je kako „ništa ne upućuje na to da nije ’Klotilda‘, a nekoliko stvari upućuje na to da jeste“.

  Iako je Tomas Džeferson 1807. godine potpisao zakon kojim se zabranjuje uvoz robova, na američkom jugu ropstvo je bilo prihvaćeno još decenijama. Glavna luka za dovoz bila je upravo u zalivu Mobil.

  Brod je 1860. godine isporučio 110 robova u Mobil — godinu dana pre izbijanja američkog građanskog rata, a to je poslednji poznati slučaj broda koji je prevozio robove u SAD.

  Otkriće misteriozne olupine dolazi nakon neuspeha brojnih istraživača koji su pokušavali da pronađu legendarni brod tokom godina.

   

  Tanjug

  Tagovi:
  američki građanski rat, robovi, brod, Tomas Džeferson
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga