07:58 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1190
  Pratite nas

  Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je "ozbiljno zabrinut" u vezi sa tačnošću poverljivog memoranduma o istrazi o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016, koji predsednik Donald Tramp želi da objavi u javnosti.

  AP primećuje da je to prvi javni komentar FBI o memorandumu na četiri strane, čiji su nacrt izradili republikanci u obaveštajnom odboru Predstavničkog doma SAD, a koji je podelio Ministarstvo pravde i Belu kuću.

  U saopštenju, FBI navodi da mu je data samo ograničena mogućnost da pregleda memorandum.

  FBI tvrdi da su važne činjenice izostavljene u memorandumu.

  "Ozbiljno smo zabrinuti zbog materijalnih propusta činjenice, koja suštinski utiče na tačnost memoranduma", navodi u saopštenju FBI.

  Saopštenje je usledilo nekoliko sati nakon što se, kako navodi američka agencija, čulo da je Tramp rekao republikanskom poslaniku da je "100 odsto" za objavu dokumenta.

  Kako je ranije objavio Glas Amerike, Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma glasao je po stranačkoj liniji i većinski odlučio da se objavi republikanski memorandum, koji pokazuje da u Ministarstvu pravde postoji navodna pristrasnost i predrasude protiv predsednika Trampa.

  U memorandumu, koji je sastavio predsedavajući Odbora Devin Nunjes, navodi se da je FBI zloupotrebio zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na neprovereni dosije o Trampu i Rusiji, koji je sastavio bivši agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil.

  Donald Tramp
  © AP Photo / Rick Scuteri

  Neki republikanci koji su pročitali memorandum nagovestili su da sadrži informacije koje bi mogle da poremete, pa i zaustave, čitavu istragu specijalnog istražitelja Roberta Malera o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD, koju je Tramp dugo opisivao kao "lov na veštice".

  Komentarišući memorandum, predsedavajući Predsedničkog doma Pol Rajan insistirao je da Odbor samo želi da se postara da FBI i Ministarstvo pravde nisu prekršili nikakva pravila tokom sprovođenja istrage.

  Dokument, međutim, neće biti odmah objavljen.

  Prema zakonu, predsednik ima pet dana da dozvoli javno objavljivanje ili mu se suprotstavi.

  Bela kuća je više puta nagovestila da se predsednik zalagao za objavljivanje memoranduma, dodaje Glas Amerike.

  Tagovi:
  memorandum, Donald Tramp, Amerika, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga