02:27 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 127
  Pratite nas

  Prvu „humanitarnu pauzu“ u Istočnoj Guti u predgrađu Damaska narušili su teroristi, nijedan civil nije mogao da napusti ovu oblast, dok sirijske oružane snage poštuju prekid vatre i ne reaguju na provokacije, izjavio je portparol Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general-major Vladimir Zolotuhin.

  „U ovom trenutku, 14.30 po lokalnom vremenu, ne dešava se nikakvo izvlačenje civila. Postojala je veza sa sirijskom stranom, teroristi u ovom trenutku nikoga ne puštaju. Trenutno je situacija komplikovana, nastavlja se granatiranje sa te strane. Sva planirana sredstva i snage još uvek su ovde. Vidite, stoje autobusi i hitna pomoć. Ali u ovom trenutku niko nije pušten“, ispričao je Zolotuhin.

  Prema rečima general-majora, provokacije terorista traju na svakih 30 minuta proteklih pet sati.

  Pripadnici sirijskih vladinih snaga stoje pored autobusa i vozila hitne pomoći na punktu u predgrađu Damaska tokom operacije izvođenja civila iz Istočne Gute
  © AFP 2020 / STRINGER
  Pripadnici sirijskih vladinih snaga stoje pored autobusa i vozila hitne pomoći na punktu u predgrađu Damaska tokom operacije izvođenja civila iz Istočne Gute

  „Teroristi imaju sledeći princip: ako puste civile, onda se oni neće osećati bezbedno i naći će se pod paljbom. Sa naše strane i sa strane sirijske vlade, dosada je poštovan prekid vatre. Sirijske vladine trupe ne preduzimaju nikakve recipročne mere“, dodao je Zolotuhin.

  Savet bezbednosti UN je 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 kojom se od svih strana traži da „odmah prekinu sukobe“ i obavežu se da obezbede dugu humanitarnu pauzu od najmanje 30 dana na čitavoj teritoriji Sirije, kako bi se omogućila bezbedna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija teško bolesnih i ranjenih. 

  Slično:

  Teroristi drže stotine talaca u Siriji
  Koridor smrti: Stanovnici Istočne Gute bez izlaza
  Tagovi:
  humanitarna pauza, civili, Istočna Guta, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga