01:11 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2293
  Pratite nas

  Kao odgovor na govor ruskog predsednika Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom Bela kuća i Stejt department saopštili su da sa nuklearnim snagama SAD niko ne može da se poredi.

  Zvanična predstavnica američkog Stejt departmenta Heder Navert izjavila je i da su snimci emitovani prilikom govora ruskog predsednika, na kojima je ilustrovan napad na Ameriku, neodgovorni.

  „Mnogo nas je sa velikim interesovanjem pratilo Putinov govor. Ne želimo da reagujemo na svaku reč ili ideju koju iskazuju svetski lideri. Naravno, žalosno je videti takvu animaciju na kojoj je ilustrovan nuklearni napad na SAD. To nam se nije dopalo“, rekla je ona.

  Navertova je rekla i da takvo ponašanje nije „ponašanje odgovornog međunarodnog igrača“.

  Ona je optužila Rusiju i da je razvojem destabilizujućeg sistema naoružanja prekršila međunarodne dogovore i obaveze.

  „Predsednik SAD Donald Tramp razume sve pretnje sa kojima se suočavaju Amerika i njeni saveznici i učiniće sve kako bi zaštitio svoju zemlji i celi svet putem sile“, navela je Navertova i dodala da se SAD pridržavaju svih obaveza kada je reč o strateškoj stabilnosti koje ima u okviru sporazuma potpisanih sa Rusijom.

  Primirje u Siriji ne funkcioniše

  Navertova se osvrnula i na situaciju u Istočnoj Guti rekavši da primirje između opozicije i vladinih snaga u Siriji ne funkcioniše, a civili ne koriste humanitarne koridore jer se plaše sirijskih vlasti.

  „Ideja o humanitarnim koridorima… Ako pogledate televiziju shvatićete da ih civili ne koriste. A zašto? To nije funkcionisalo ni u Alepu. Ljudi se boje da će ih mobilisati u sirijsku vojsku i da neće moći da se vrate svojim kućama ili da će biti ubijeni ukoliko izađu iz Istočne Gute“, rekla je ona.

  Umesto toga neophodno je uvesti opštenacionalni prekid vatre o kojem govori Rezolucija 2401 koja je jednoglasno usvojena u UN, dodala je Navertova.

   

  Tagovi:
  reakcija, snimci, Heder Navert
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga