23:32 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3062
  Pratite nas

  Bivši zarobljenici ozloglašenog zatvora Abu Grejb u Iraku na 15. godišnjicu početka američke vojne operacije „Šok i strahopoštovanje“ pričali su za agenciju Raptli o preživljenim užasima.

  Četiri bivša zarobljenika pričala su o svojim noćnim morama koja ni do danas nisu uspeli da zaborave. Prema rečima jednog od zarobljenika, njega su mučili vodom i sada on ne može mirno da se umiva. Drugi zarobljenik je rekao da mu iz ruku vadili medicinske proteze bez anestezije. Na zatvorenike su huškali pse, udarali ih nogama, ali pre svega su ih uništavali psihički“, objasnili su bivši zarobljenici.

  Oni su priznali da su nakon oslobađanja nastavili da se plaše, čak i ako bi slučajno naišli na američke vojnike na javnim mestima.

  „Svaki put kada sam ih sreo na ulici — osećao sam strah, plašio sam se da se vratim na to mesto prisećajući se mučenja“, objasnio je jedan od njih.

  „Kada su došli Amerikanci, mislili smo da će nas osloboditi od kriminalnog režima, ali desilo se suprotno: ispostavilo se da su oni ubice, glavni svetski kriminalci; oni u sebi nemaju ništa ljudskog“, ispričao je drugi zatvorenik.

  „Ja ne mogu da spavam — stalno sanjam mučenje i čujem krike“, priznao je jedan od njih.

  Američki vojnici muče zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Grejb
  © AP Photo
  Američki vojnici muče zarobljenike u iračkom zatvoru Abu Grejb

  Američke trupe su 2003. godine započele operaciju „Šok i strahopoštovanje“ (Shock and Awe), koja je kasnije nazvana „Iračka sloboda“.

  Nakon invazije SAD, zatvor Abu Grejb, koji se nalazi u istoimenom gradu nedaleko od Bagdada, postao je glavno mesto držanja zarobljenih Iračana optuženih za zločine nad snagama zapadne koalicije. Zarobljenici su mučeni, a mnogi su ubijeni.

  Samo 12 vojnika proglašeno je krivim po optužbama vezanim za incidente u Abu Grejbu. Oni su dobili različite zatvorske kazne. Pritom sud nije za incidente proglasio krivim visoke zvaničnike Pentagona.

  Tagovi:
  zarobljenici, Mučenje, Operacija Iračka sloboda, rat u Iraku, Irak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga