04:42 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Kompanija „Fejsbuk“ saopštila je danas da je obustavila saradnju sa kanadskom firmom za konsultantske usluge u politici „Egrigejt I-Ku“, nakon što je objavljeno da je moguće da je ta firma na neprikladan način imala pristup ličnim podacima korisnika Fejsbuka.

  Fejsbuk se nalazi pod velikim pritiskom nakon što je otkriveno da su podaci miliona korisnika završili u rukama konsultantske firme „Kembridž analitika“, a Kristofer Vajli, uzbunjivač koji je nekada radio za „Kembridž analitiku“, tvrdi da je ta kompanija sarađivala s kanadskom „Egrigejt I-Ku“.

  „U svetlu nedavnih navoda da je moguće da je ’Egrigejt I-Ku‘ povezan sa SCL i da je moguće da je, kao rezultat toga, na neprikladan način dobio podatke korisnika Fejsbuka, dodali smo ih na listu entiteta s kojima smo obustavili saradnju dok traje naša istraga“, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

  SCL je skraćenica za firmu „Laboratorije za strateške komunikacije“, koja ima ugovor s vladom i vojskom, i vlasnik je „Kembridž analitike“, objašnjava Rojters.

  Vajli tvrdi da je „Egrigejt I-Ku“ primao novac od grupe za kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, pre glasanja na referendumu 2016, kada su Britanci izabrali da napuste Uniju.

  Tanjug

  Tagovi:
  lični podaci, Fejsbuk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga