22:52 24 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Krim

  Američki političar: Rusija će vratiti Krim, kao što je vratila nezavisnost Baltiku

  © Sputnik / Alekseй Malьgavko
  Svet
  Preuzmite kraći link
  6173

  Rusija može da vrati Krim Ukrajini kao što je vratila nezavisnost Estoniji, Letoniji i Litvaniji, bez obzira na to što su one bile savezničke države dugo vremena, smatra specijalni predstavnik SAD na pregovorima o Ukrajini Kurt Volker, prenosi „Ukrinform“.

  Prema Volkerovim rečima, Rusi će govoriti jedno o perspektivama povratka poluostrva, a Zapad drugo.

  „Međutim, videćemo šta će se desiti u budućnosti. Baltičke zemlje su bile pod okupacijom SSSR-a na desetine godina i na kraju se sve promenilo“, primetio je Volker.

  Specijalni predstavnik je priznao da je problem Krima prilično kompleksan. Međutim, on je rekao da „sa velikim oduševljenjem“ gleda na prethodnike koji su vodili politiku nepriznavanja „aneksije“ baltičkih država.

  Volker je dodao da će pritisak sankcijama na Rusiju biti nastavljen, sve dok ona ne vrati Krimsko poluostrvo Ukrajini. Prema njegovim rečima, „krimski“ paket sankcija protiv Moskve bio je jasna poruka:

  „Upad u drugu državu i zauzimanje njene teritorije, njena aneksija, proglašenje suvereniteta — jednostavno je nedopustivo i mi nemamo nameru da se mirimo sa tim.“

  Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja.

  Tagovi:
  SAD, Krim, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga