20:30 23 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Ministar odbrane SAD Džejms Matis govori na plenarnoj sednici 17. Međunarodnog instituta za strateška istraživanja Šangri La dijalog u Singapuru

  Pentagon: Amerika želi saradnju sa Rusijom i Kinom

  © AP Photo / Yong Teck Lim
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2421

  Ministar odbrane SAD Pentagona Džejms Matis izjavio je da SAD ne žele konkurenciju sa Rusijom i Kinom, već saradnju, prevazilaženje protivrečnosti i zajednički rad.

  „Naš stav je da je bolje da se sa tim dvema nacijama, tim velikim silama sarađuje, nego da se takmiči. Ako konkurencija bude rasla to nije ono što želimo. Što se tiče njihovog odnosa, sa moje tačke gledišta, objektivna je činjenica da Rusija ima više zajedničkog sa Zapadom i Sjedinjenim Američkim Državama nego sa Kinom“, istakao je Matis govoreći u Singapuru.

  Šef Pentagona smatra da Kina ima više zajedničkog sa pacifičkim nacijama, Sjedinjenim Američkim Državama i Indijom nego sa Rusijom, što ukazuje na „prirodno nepodudaranje interesa“.

  „Možda na kraće staze. Oni bi mogli da nađu zajedničke interese u slučajevima kada žele da se suprotstave međunarodnom sudu ili zaprete pred publikom u različitim okolnostima“, izneo je Matis svoje mišljenje o situacijama u kojima bi Rusija i Kina mogle da sarađuju.

  „Ono što vidim je da obe prestonice, Moskva i Peking, počinju da prepoznaju stvarnost onoga što mi danas vidimo u ovoj sali. Različite nacije sede za pregovaračkim stolom pokušavajući da pronađu načine da budu zajedno, poštuju tradiciju, kulturu i suverenitet svih. Sve možemo da radimo zajedno“, naglasio je Matis.

  Matis je podsetio na zajedničku borbu sa Rusijom i Kinom tokom Drugog svetskog rata, koji je završen pobedom nad fašizmom.

  „Nema potrebe da idemo putem suočavanja sa čitavim svetom“, rekao je on i posavetovao da se pronađu načini za prevazilaženje protivrečnosti kako bi se „formirali produktivni međusobni odnosi“.

  Slično:

  Nova bura na Pacifiku: Američka vojska isprovocirala Pjongjang
  Pentagon sprema „revolucionarno oružje“ protiv Rusije i Kine
  Tagovi:
  saradnja, Pentagon, Džejms Matis, Rusija, SAD, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga