14:55 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Grupa od 12 mladih fudbalera, koji su zarobljeni u poplavljenoj pećinu na severu Tajlanda, ušli su tamo u sklopu rituala inicijacije, izjavio je jedan od spasilaca koji je pomagao u njihovom pronalaženju.

  Britanac Ben Rejmenants, jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama, izjavio je za „Skaj njuz“ da su dečaci, stari od 11 do 16 godina, verovatno ušli u pećinski kompleks kako bi tamo ispisali svoja imena i vratili se nazad.

  Njih je, međutim, zajedno sa 25-godišnjim trenerom, zarobila nadošla voda.

  „Dečaci su ušli i pokušali da dođu do kraja pećinskog tunela, što je neka vrsta inicijacije za lokalne mladiće, kako bi napisali svoje ime na zidu pećine i vratili se nazad“, rekao je Rejmenants.

  Ulazak u pećinu Tam Luang zabranjen je u vreme kišne sezone.

  „Sada ih je tamo zarobila voda nadošla od obilnih kiša“, kaže Rejmenants.

  Dečaci će biti izvlačeni po fazama, uvode im optički kabl

  Dečaci zaglavljeni u poplavljenoj tajlandskoj pećini verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, rekli su tajlandski zvaničnici koji rukovode operacijom spasavanja.

  Kako je istaknuto, svakog dana biće procenjivana spremnost dečaka i ako bude postojao bilo kakav rizik operacija neće biti sprovedena, prenela je agencija AP.

  U toku su radovi, u kojima učestvuju pripadnici mornaričkih „Foka“, tajlandskih specijalnih jedinica, da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.

  Uvođenje optičkog kabla pokušano je u utorak, ali nije uspelo, jer je opremu oštetila voda.

  Dečaci i njihov fudbalski trener trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji i dalje analiziraju koji je najbezbedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.

  Tajlandska mornarica je na svom profilu na Fejsbuku objavila dva nova snimka na kojima su pripadnici „Foka“ tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dečaka, a neki od dečaka se smeškaju na šale koje zbijaju pripadnici „Foka“.

  Drugi dečaci su spavali pokriveni toplim ćebadima.

  Prethodno su dečaci i njihov trener rekli da su dobro.

  Dečaci uče da koriste maske za ronjenje i kako da dišu, rekli su zvaničnici.

  Mladi fudbaleri i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

  Spasilački timovi na Tajlandu su u ponedeljak, 2. jula, pronašli 12 dečaka i njihovog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu.

  Tanjug

  Tagovi:
  pećina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga