21:04 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 780
  Pratite nas

  Kina je uvela carine na uvoz američke robe kao odgovor na poteze Vašingtona, navodi se u saopštenju glavne carinske uprave Kine.

  Kina je podsetila da su danas SAD uvele uvozne carine na 818 vrsta kineske robe ukupne vrednosti 34 milijarde dolara.

  „Kao kontramere Kina je istog dana uvela carinu od 25 odsto na uvoz iste količine američke robe“, ističe se u saopštenju.

  Kineske carine stupile su na snagu u 12.01 po lokalnom vremenu.

  Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da su „SAD su prekršile pravila STO i započele najveći u ekonomskoj istoriji trgovinskog rata“.

  Trgovinski odnosi Pekinga i Vašingtona

  Početkom aprila Sjedinjene Američke Države su objavile listu od 1.300 kineskih proizvoda protiv kojih bi mogle biti uvedene carine kao odgovor na kršenje prava na intelektualnu svojinu na američke proizvode od strane Kine.

  Sa svoje strane, Državni savet Kine odlučio je da uvede carinu od 25 odsto na 106 vrsta robe uvezene iz SAD. U maju su se strane dogovorile da neće voditi trgovinski rat i prestati sa nametanjem recipročnih carina. Međutim, nisu uspele da postignu sporazum, a Vašington je najavio nove carine.

  Sjedinjene Američke Države su sredinom juna uvele carinu od 25 odsto na robu iz Kine, što je uticalo na skoro desetinu kineskog izvoza u Ameriku. Nove naknade uticaće na uvoz kineske robe koja sadrži industrijski značajnu tehnologiju u vrednosti ot 50 milijardi dolara. Carine su počele da se naplaćuju 6. jula.

  Kina je odmah najavila da će uvesti uvoznu carinu od 25 odsto na 659 vrsta robe uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država. Carine za 545 vrsta robe u vrednosti od oko 34 milijarde dolara počela je da se naplaćuje 6. jula, a za ostale kategorije datum stupanja na snagu biće objavljen kasnije.

  Na prvom spisku se nalaze poljoprivredni proizvodi, automobili i proizvodi za vodosnabdevanje. Na drugom spisku od 141 stavke nalaze se proizvodi hemijske i energetske industrije i medicinska oprema.

  Tagovi:
  trgovinski rat, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga