12:31 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Sirijska Palmira biće spremna da primi turiste na leto 2019. godine, saopštio je novinarima guverner provincije Homs Taljalj Barazi.

  „Sada vlasti imaju projekat za obnovu celokupne štete starog grada Palmire. Imamo, takođe, velike predloge svetskih država za obnavljanje artefakata i istorijske vrednosti Palmire. Pretpostavljam da će do leta 2019. godine Palmira biti potpuno spremna za prijem turista“, rekao je Barazi. 

  Prema njegovim rečima, pomoć su ponudili Unesko, Rusija, Poljska, Italija i druge zemlje i ustanove, kao i evropske nevladine organizacije.

  „To je svetska istorija i ona ne pripada samo Siriji“, dodao je on. 

  Barazi je, takođe, rekao da će restauracija istorijskog centra sirijskog grada Homsa, koji su razorili teroristi, početi ove godine.

  On je naveo da su centar Homsa do maja 2014. godine držali teroristi.

  „Desetog maja 2014. godine oni su napustili grad i ostavili za sobom ogromnu štetu. Dan nakon povlačenja terorista dozvolili smo civilima koji su napustili svoje domove da se vrate u stari grad. Sirijske vlasti su odmah obezbedile nadoknade u iznosu od 40 odsto od štete koju su naneli teroristi“, rekao je Barazi.

  U centru starog grada nalazi se 13 crkava, a jedna od njih izgrađena je 51 godinu posle Hristovog rođenja. Glavna džamija u gradu je El Kabir. 

  Pre tri godine počela je restauracija Centralne pijace starog Homsa, koja je osnovana pre više od 2.000 godina.

  „Njena restauracija će biti potpuno završena u maju 2019. godine. Trgovci i biznismeni su se vratili ovde pre dve godine. Pretpostavljamo da će se ovde vratiti više od 4.000 trgovaca“, rekao je Barazi.

  Tagovi:
  kulturno nasleđe, obnova, UNESKO, Homs, Palmira, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga