03:21 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 322
  Pratite nas

  Tokom susreta sa osmoro žrtava sveštenika-pedofila u Dablinu papa Franja je izjavio da je razočaran Rimokatoličkom crkvom koja je dugo vremena krila činjenicu da postoji seksualno nasilje nad decom, javlja Bi-Bi-Si.

  Papa Franja
  © AP Photo / Stefano Rellandini

  Tokom svog jučerašnjeg govora u Dablinskom zamku papa je kritikovao sveštenike koji treba da se bave obrazovanjem i zaštitom dece, a umesto toga vrše „ekscese“.

  „Nesposobnost episkopa, sveštenika, crkvenog rukovodstva da adekvatno reaguju na ove gnusne zločine je izazvalo pravedno negodovanje. To što se dogodilo ostaće razlog za bol i stid za čitavu rimokatoličku opštinu. I ja lično delim ta osećanja“, rekao je papa.

  On je obećao da će „po svaku cenu iskoreniti tu katastrofu“ u Rimokatoličkoj crkvi. Na zatvorenom sastanku sa žrtvama nasilja koji je trajao 90 minuta papa je saopštio da će krivce za zlostavljanje naterati da se odreknu svešteničkog čina.

  Poseta pape Franje Irskoj je prva poseta jednog pape toj zemlji nakon 39 godina.

  Podsetimo, porota u Pensilvaniji je sredinom avgusta objavila zaključke do sada najveće istrage o seksualnom zlostavljanju u Rimokatoličkoj crkvi u SAD kojom je utvrđeno da je 301 sveštenik seksualno zlostavljao maloletnike u poslednjih 70 godina.

  Vatikan je povodom tog izveštaja o pedofiliji u Rimokatoličkoj crkvi u SAD izrazio „stid i tugu“, a Biskupska konferencija SAD je zatražila od Vatikana da pokrene nezavisnu istragu o bivšem kardinalu Teodoru Makariku iz Vašingtona, koji je optužen za seksualno zlostavljanje, a koji je prošlog meseca podneo ostavku.

  Tagovi:
  Vatikan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga