22:44 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  31180
  Pratite nas

  Objavljene su fotografije incidenta u vodama Južnokineskog mora kada je kineski brod prošao na oko 40 metara od američkog razarača „Dekatur“, nateravši ga da promeni kurs, kako bi izbegao sudar.

  Na fotografijama koje je napravila američka mornarica, a do kojih je došao sajt „Dži kepten“, vidi se trenutak u kojem je kineski razarač „Lanžu“ prišao američkom razaraču.

  Brod „Dekatur“ vidi se levo na fotografijama. Pored njega je kineski brod koji ga je oterao u neutralne vode dalje od grebena Gaven, na koji Kina polaže prava.

  U nedelju je predstavnik američke Pacifičke flote Čarls Braun saopštio da je kineski razarač prošao na „nebezbednom“ rastojanju od američkog ratnog broda, koji je izvodio operaciju obezbeđivanja slobodne plovidbe nedaleko od spornih ostrva u Južnokineskom moru.

  Kineski brod prolazi na oko 40 metara od američkog razarača „Dekatur“
  US Navy Photo via gCaptain
  Kineski brod prolazi na oko 40 metara od američkog razarača „Dekatur“

  Peking je na to odgovorio da je američki razarač samovoljno ušao u pomenutu akvatoriju, te da je kineski ratni brod odmah preduzeo mere: izvršio je proveru kome pripada brod i upozorio ga je da odmah napusti te vode.

  Tagovi:
  brodovi, Južno kinesko more, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga