18:28 23 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Apač AH-64

  „Apači“ koje su Amerikanci prodali Južnoj Koreji — neupotrebljivi

  CC0
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1490

  Borbeni helikopteri „apač AH-64E“, koji su pravljeni za Južnu Koreju, potpuni su promašaj, jer njihovi radari nisu bili u mogućnosti da otkriju neprijateljske mete na testiranju zbog greške na softveru, kao ni brodove ni podmornice, navodi sajt „Difens njuz“.

  Šest od 36 helikoptera proizvedenih u „Boingu“, koji su već završili u južnokorejskoj armiji, opremljeno je „Lokid Martinovim" radarskim sistemima za kontrolu vatre „longbou", prenosi RTS.

  Taj prepoznatljivi sistem, postavljen iznad rotora, ima mogućnost da istovremeno locira 128 meta.

  Međutim, tokom operativnih testova vazdušnih udara, održanih između oktobra i novembra prošle godine, radar je četiri postojeće mete registrovao kao 101 metu, navodi se u izveštaju akvizicionog odeljka Ministarstva odbrane SAD.

  Na posebnim testovima u planinskim predelima, radar je pogrešno locirao 18 meta na udaljenosti od šest kilometara od realnih devet meta, plus još 18 meta na udaljenosti od tri kilometra od pravih pet meta.

  Takođe, sistem nije uspeo da otkrije nijednu metu tokom testa nad vodom, navodi se u izveštaju.

  „Glavni razlog za kupovinu ovih helikoptera bio je da otkrivaju i spreče moguću infiltraciju severnokorejskih brzih čamaca ili hoverkrafta na pogranična ostrva“, objasnio je član Komiteta za odbranu Južne Koreje.

  „Bez odgovarajućih operativnih mogućnosti radara ne može se koristiti u takvim misijama.“

  Južna Koreja, koja poseduje dva bataljona sa 36 letelica „apač AH-64E“, helikoptere je dobila u okviru ugovora sklopljenog 2013, za 1,6 milijardi dolara.

  Eskadrila je pod komandom južnokorejske avijacije operativna od decembra prošle godine.

  Tagovi:
  Apač, Južna Koreja, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga