22:57 16 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Avion F-22 tokom obuke iznad Novog Meksika

  Ginu deca: Američka koalicija zabranjenim granatama zasula Siriju

  CC0 / U.S. Air Force photo by Airman 1st Class John Linzmeier
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2292
  Pratite nas

  Sirijska državna agencija SANA saopštila je da je došlo do još jedne upotrebe belog fosfora u vazdušnom napadu međunarodne koalicije na čelu sa SAD na sirijski grad Hadžin u provinciji Dejr el Zor.

  „Međunarodna koalicija upotrebila je granate sa belim fosforom, koji je zabranjen po međunarodnim konvencijama, u vazdušnom napadu na područje Nove pijace u Hadžinu, na istoku provincije Dejr el Zor“, saopštila je agencija, pozivajući se na lokalne izvore.

  Prethodno je agencija javila da je u vazdušnom napadu koalicije na selo Šafa u provinciji Dejr el Zor poginulo troje dece.

  Međunarodna koalicija predvođena SAD redovno izvodi napade na Hadžin. Agencija SANA je 13. i 29. oktobra saopštila da je upotrebljen beli fosfor u napadu. Sirijske vlasti pozvale su UN da preduzmu mere protiv počinilaca i zaustave nelegalno zadržavanje koalicije na teritoriji Sirije. Pentagon je potom saopštio da američka koalicija ne otkriva kakvu municiju koristi u Siriji, ali da je ona u skladu sa međunarodnim standardima.

  Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Siriji i Iraku, a u Siriji se nalaze bez saglasnosti zvaničnih vlasti zemlje.

  Tagovi:
  beli fosfor, vazdušni napad, međunarodna koalicija, Sirija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga