04:54 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2560
  Pratite nas

  Iako su dosadašnji rezultati pokazali da će demokrate najverovatnije preuzeti Donji dom, te da to govori o svojevrsnoj blokadi Kongresa, aktuelni predsednik Donald Tramp ove izbore može tumačiti i kao svojevrsnu pobedu, jer je pokazao da i dalje ima snagu i moć, izjavio je za Sputnjik politički analitičar Obrad Kesić.

  Kako je rekao, dosadašnji rezultati pokazuju ono što se i očekivalo još pre šest meseci, a to je da su demokrate preuzele Donji dom američkog Kongresa, i to sa velikom i ubedljivom pobedom, ali su istovremeno izgubili poziciju u Senatu.

  U suštini, kako objašnjava, to znači da će u naredne dve godine, odnosno do sledećih predsedničkih izbora, postojati blokada što se tiče rada Kongresa, a biće primetan i agresivniji demokratski pristup u borbi protiv Trampa. 

  „Kako su preuzeli Donji dom, oni su preuzeli i važne komitete i sada mogu da predvode istrage i da traže dodatne informacije koje mogu da plasiraju u medijima, kako bi se borili protiv Trampa. Sa druge strane, i Tramp je doživeo jednu pobedu, jer su u svim mestima gde je vodio kampanju kandidati koje je on podržao ostvarili ubedljivu pobedu, dok su demokrate doživele velike poraze, uprkos ogromnoj podršci i van tih država“, ističe Kesić. 

  Upravo to, kako ocenjuje, govori da predsednik Tramp i oni koji ga podržavaju mogu da budu zadovoljni, budući da se pokazalo da tamo gde je direktno učestvovao u kampanjama i dalje ima snagu i moć.

  Kesić dodaje i da je Tramp veliku pobedu ostvario i kada je reč o samoj stranci, jer iako su izgubili Donji dom, izabran je veći broj ljudi u samom Senatu koji podržavaju Trampa, što govori da je on sada na neki način preuzeo kontrolu nad strankom i može se očekivati da će imati manji otpor sa te strane. 

  „Sve to govori da Tramp ima razloga da bude zadovoljan, pogotovu ako dodamo ovakav scenario, gde demokrate koriste Donji dom u vidu pojačane borbe protiv Trampa, jer on u suštini dobija povoljan scenario za reizbor. To se objašnjava time što birači Trampa vide kao žrtvu političkog establišmenta i ako ta borba bude još gora, možemo da očekujemo da će oni održati nivo podrške, te da će dobiti određenu prednost na narednim predsedničkim izborima“, zaključuje Kesić.

  Tagovi:
  Kongres, izbori, Donald Tramp, Obrad Kesić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga