08:54 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Ambasada SAD u Ankari objavila je otvoreni konkurs za finansiranje u iznosu od 100.000 dolara za razvoj projekata koji se tiču „ključnih bilateralnih pitanja“, a u kome učestvuju SAD i Turska.

  Kako prenosi RT, u opisu tendera stoji da je jedna od glavnih oblasti saradnje dveju država „zaštita zajedničkih interesa u oblasti bezbednosti“, sprovođenje zajedničkih protivterorističkih operacija i rad na obezbeđivanju stabilnosti u Siriji.

  „Ova kategorija uključuje projekte koji bi trebalo da budu usmereni na podršku i razvoj saradnje između SAD i Turske u cilju uništavanja DAEŠ-a i drugih ekstremističkih grupa, zatim projekte koji će se realizovati u Turskoj, a imaju za cilj stabilizaciju situacije u Siriji, kao i sve napore za borbu protiv terorizma i transnacionalnog kriminala“, navodi se u dokumentu.

  Osim toga, poželjni su i projekti koji promovišu američko-tursku saradnju unutar NATO-a i „drugih multilateralnih bezbednosnih organizacija“.

  U opisu dokumenta ukazuje se i na jačanje demokratskih vrednosti i američko-turskih veza kroz „projekte usmerene na podsticanje interesa turske omladine za amerikanistiku, učenje i predavanje engleskog jezika, STEM sistem obrazovanja kao i interes za studiranje u SAD“.

  Tagovi:
  finansiranje, bezbednost, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga