05:14 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  42145
  Pratite nas

  Operaciju u Libiji nije inicirao NATO, već nekoliko evropskih država koji su kasnije shvatile da je potrebna pomoć Alijanse, izjavio je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.

  Stoltenberg je na konferenciji u Berlinu izjavio da će „evropski saveznici nekad nešto morati da urade bez SAD“: samo je više operacija sa Amerikancima i često postoji potreba za njima.

  „Dobro se sećam operacije u Libiji, jer sam tada bio premijer Norveške i Norveška joj se pridružila“, dodao je on.

  Po rečima generalnog sekretara NATO-a, „libijska operacija od početka nije bila operacija NATO-a, već Evrope. I to ne Nemačke, već više Francuske i Velike Britanije“.

  Za vreme razmatranja situacije u Libiji u Parizu, „NATO-a nije bilo za stolom“, ali su kasnije zemlje-inicijatori shvatili da im je potrebna pomoć Alijanse i SAD „u njihovim komandnim strukturama i mogućnostima“.

  Posle svrgavanja i ubistva Moamera Gadafija 2011. za vreme oružanog sukoba, Libija doživljava period oštre krize. U zemlji vlada dvovlašće: na istoku države u gradu Tobruku radi parlament kojeg je izabrao narod, a na Zapadu u glavnom gradu Tripoliju nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva sa Faezom Saradžem na čelu, koja je formirana uz podršku UN i Evrope. Vlast istočnog dela zemlje deluje nezavisno od Tripolija i sarađuje sa nacionalnom vojskom sa Halifom Haftarom na čelu, koji vodi rat sa ekstremistima. U Parizu su se u maju strane političkog sukoba dogovorile da će 10. decembra održati nove predsedničke i parlamentarne izbore.    

  Tagovi:
  Tripoli, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga