06:56 25 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Rijad

  Zvanično iz Rijada: Telo novinara raskomadano, princ nije kriv!

  © AFP 2019 / ABDEL MONAEM AL-KEIYI
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 77

  Zatražene su smrtne kazne za najmanje pet osoba u vezi s ubistvom Džamala Kašogija, navode iz tužilaštva, te dodaju kako je utvrđeno da je telo novinara u konzulatu.

  Saudijsko tužilaštvo zatražilo je smrtnu kaznu za pet osoba u vezi s ubistvom Hašogija, saopštilo je Državno tužilaštvo Saudijske Arabije. 

  „Zatražene su smrtne kazne za najmanje pet osoba u vezi s ubistvom Hašogija“, navode iz Tužilaštva, te dodaju kako je utvrđeno da je telo Hašogija raskomadano u konzulatu.

  Naglašeno je kako je bivšem savetniku u saudijskom Kraljevskom sudu Saudu el Kataniju zabranjeno napuštanje zemlje.

  Džamal Kašagi
  © REUTERS / Middle East Monitor/Handout

  Dalje je navedeno kako je jedna od optuženih osoba za ubistvo Hašogija uništila sigurnosne kamere u konzulatu.

  „Došli smo do snimka domaćeg saučesnika koji je preuzeo Hašogijevo telo, no snimak nije dovoljno jasan“, poručeno je.

  Saudijci su, podsetimo, iznosili različite priče o smrti novinara saudijskog porekla, a čak su u početku u potpunosti negirali bilo kakvo saznanje o tome pre nego što su priznali da je grupa "odmetnutih" izvršilaca odgovorna za Kašogijevu smrt.

  Naime, Kašogi je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra i iz nje nikada nije izašao. danima je Saudijska Arabija negirala da ima ikakva saznanja šta se s njim dogodilo, a tek, kako su pisali brojni mediji, kada su uklonjeni ključni dokazi, turskim istražiocima je dopušteno da uđu u zgradu konzulata. Od momenta kada je Kašogi ubijen već je tada prošlo više od 10 dana.

  Kada je već postalo izvesno da Kašogi više nije među živima, Saudijska Arabija je priznala: Kašogi je mrtav, ali je sve objasnila sticajem nesrećnih okolnosti prilikom ispitivanja novinara koji je u konzulat ušao da bi pribavio papire za venčanje s verenicom. Rijad je saopštio da navodno nije znao da se sprema smrt Kašogija, iako su objavljeniidentiteti svih osoba iz bezbednosnih službi Saudijske Arabije koji su u Istanbul ušli istog dana kada je Kašogi bio u konzulatu, i koji su takođe istog dana napustili Tursku.

  Od tada cure detalji uzbistva novinara, a svaki od njih monstruozniji je od prethodnog. Telo zvanično još nije nađeno, kao ni nalogodavac ovog ubistva. Većina medija smatra da iza svega stoji saudijski prestolonaslednik princ Mohamed

  Bin Salman, "omiljeni sin" saudijskog kralja, koji je već zapao u oči javnosti naređivanjem hapšenja suparnika.

  Međutim, tu dilemu danas je otkloonio upravo generalni tužilac,koji je rekao da Bin Salman nije bio umešan u ubistvo Kašogija, koji je, kako je saopšteno medijima, stradao tako što mu j eubrizgana smrtonosna injekcija, nakon čega je preminuo. Njegovo telo potom je raskomadano i u delovima izneto iz konzulata.

  Tagovi:
  Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga