17:35 20 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Američki vojnici se ukrcavaju u vojni avion u bazi Manas pre leta za Avganistan

  Pentagon se pregrupiše, povlači vojsku zbog Rusije i Kine

  © Sputnik / Vladimir Pirogov
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2042

  Pentagon je doneo odluku da smanji antiterorističke snage SAD u Africi i proučava da li može da izvede slične poteze u drugim delovima sveta.

  Cilj takvih mera je da se pažnja američke vojske usredsredi na Rusiju i Kinu, koje Vašington naziva pretnjama, navodi AP.

  Navodi se da je u kratkom saopštenju Pentagona objavljeno da će planirano smanjenje Komande za Afriku vojske SAD za deset odsto u odnosu na sadašnjih 7.200 vojnika biti izvedeno u narednih nekoliko godina, ali da se neće odnositi na vojne operacije u Libiji, Somaliji i Džibutiju, već na države Zapadne Afrike.

  AP navodi da Pentagon nije naveo konkretna imena zemalja u kojima će smanjiti svoje kontingente, ali agencija podseća da SAD trenutno imaju relativno male vojne grupe koje operišu u Nigeriji, Nigeru, Kamerunu i drugde.

  Navodi se da je Komanda za Afriku prva regionalna američka vojna komanda koja započinje smanjenje antiterorističkih snaga, ali da se i druge, u Evropi, na Pacifiku i u drugim delovima sveta, razmatra mogućnost smanjenja trupa.

  To je u skladu sa željom ministra odbrane Džejmsa Matisa da se pažnja američke vojske usredsredi više na potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom, a manje na ratove protiv pobunjenika kao u proteklih 17 godina. To je navedeno u američkoj nacionalnoj strategiji odbrane koja je objavljena u januaru ove godine.

  Navodi se da je ta strategija zasnovana na uverenju administracije predsednika SAD Donalda Trampa da je centralni izazov za američku bezbednost i prosperitet ono što se naziva ponovno strateško nadmetanje s Kinom i Rusijom. Iako se pretnje ekstremističkih grupa, kao što je DAEŠ u Siriji i Iraku, smatraju značajnim, one više nisu u glavnom fokusu američke odbrane.

  Tagovi:
  Pentagon, vojska, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga