23:07 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21563
  Pratite nas

  Šef egipatske diplomatije Sameh Šukri je, objašnjavajući šta za njegovu zemlju znači „zamrznuto priznanje Kosova“, rekao da je stav Egipta da nema implementacije te odluke dok se kroz pregovore ne postigne rešenje, u skladu sa međunarodnim pravom.

  Na pitanje da li je Kosovo u ovom trenutku za Egipat suverena i nezavisna država, Šukri je za RTS rekao da ne želi da „kategorizuje šta Kosovo jeste, a šta nije“ jer se o tome, kako je naveo, „više pita međunarodno pravo i legitimitet“.

  Egipatska zastava
  © Sputnik / Natalia Seliverstova

  „Naša pozicija, kao što sam objasnio i koncentrisao se na to, jeste da nema implementacije te odluke dok se kroz pregovore ne potvrdi da je taj status u skladu sa međunarodnim pravom“, istakao je on.

  On je ukazao i da Egipat nije otvorio diplomatsko predstavništvo na Kosovu.

  Šukri je podsetio i da je odluka da se prizna nezavisnost Kosova doneta tokom godine u kojoj je Muslimansko bratstvo vladalo Egiptom, „koja je bila specifičan momenat u istoriji zemlje“.

  „To se desilo u posebnom trenutku egipatske istorije i ta vlada je smenjena, i izabran je novi predsednik 2014. Ova vlada je uvažila poziciju Srbije i shvata koliko je važno da se to pitanje rešava u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti, i u kontekstu pregovora pod pokroviteljstvom EU“, rekao je Šukri, preneo je Tanjug.

  On je ocenio i da su odnosi Egipta i Srbije snažni.

  Tagovi:
  Sameh Šukri, Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga