01:02 24 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1211
  Pratite nas

  Američka TV mreža Si-En-En objavila je danas poruke koje je preko društvene mreže Vocap ubijeni saudijski novinar Džamal Hašogi razmenjivao sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom, a u kojima je, kako navodi, za prestolonaslednika Muhameda bin Salmana rekao da je „zver“ koja će „proždrati sve na svom putu, čak i one koji je podržavaju“.

  Iz više od 400 poruka, koje uključuju video-snimke, audio-zapise i fotografije, zaključuje se da ja Hašogi bio veoma uznemiran zbog drskosti saudijskog prestolonaslednika, navodi Si-En-En.

  „On je kao zver ’pakmena‘, što više žrtava pojede, to više želi“, napisao je Hašogi u jednoj od poruka, koje je američkoj televiziji predao Abdulaziz, takođe saudijski državljanin u egzilu.

  Hašogi je dodao da ne bi bio iznenađen ako bi ugnjetavanje sustiglo i njegove pristalice.

  U prepisci, koja je trajala od oktobra 2017. do avgusta 2018, može se primeti i napredak „sa reči na dela“, odnosno da su Hašogi i Abdulaziz planirali da preko interneta pokrenu pokret mladih koji bi tražio odgovornost od saudijskih vlasti.

  Međutim, kada je u avgustu posumnjao da njihovu prepisku prisluškuju saudijske vlasti, Hašogija je obuzela slutnja da će se nešto loše dogoditi.

  „Bog neka nam je u pomoći“, napisao je on tada, a dva meseca kasnije bio je mrtav.

  Hašogi je 2. oktobra ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

  Tagovi:
  Džamal Hašogi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga