01:23 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 014
  Pratite nas

  Poslednje reči koje je izgovorio ubijeni saudijski novinar Džamal Hašogi, nakon što su ga zatvorili sudijski napadači u konzulatu te zemlje u Istanbulu, bile su „Ne mogu da dišem“, objavio je Si-En-En pozivajući se na izvore bliske istrazi.

  Izvor koji je prevodio transkript audio-snimaka poslednjih Hašogijevih trenutaka rekao je da je bilo jasno da je njegovo ubistvo 2. oktobra bilo isplanirano. Kako se navodi, Hašogi se borio za život.

  „Ne mogu da dišem“, ponovio je tri puta.

  U transkriptu se navodi da se na snimku čuo i zvuk testere, kao i muzika koju su ubice pustile kako bi neutralisali zvuk sečenja tela ubijenog novinara. Navodi se i da je neposredno posle ubistva obavljeno nekoliko telefonskih razgovora u kojima je neko obaveštavan o završenom poslu.

  Hašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat kako bi dobio dokumentaciju neophodnu za venčanje sa svojom turskom devojkom, a čim je ušao, prepoznao je jednog muškarca i pitao ga što radi tamo.

  Kako tvrdi izvor Si-En-Ena, radi se o Maheru Abdulazizu Mutrebu, bivšem saudijskom diplomati i obaveštajcu koji radi za saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

  „Ideš nazad“, rekao je muškarac.

  „Ne možete to da učinite. Ljudi čekaju napolju“, rekao je Hašogi, nakon čega je usledila buka.

  Jedan od glasova koji se prepoznaje na snimku identifikovan je kao glas doktora Salaha Muhameda el Tubaikija, šefa forenzičke medicine Ministarstva unutrašnjih poslova Saudijske Arabije. Transkript je, kaže izvor za Si-En-Ena, relativno kratak i u njemu nema puno dijaloga, niti se objašnjava zašto bi Hašogi trebalo da „ide nazad“, međutim, zaključak je da je njegovo ubistvo bilo planirano i organizovano, a da je neko u Rijadu o svemu bio obavešten.

  Tagovi:
  Džamal Hašogi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga