06:36 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3741
  Pratite nas

  Delovanje „sabora ujedinjenja“ u Kijevu na kojem je formirana nova crkvena struktura prokomentarisano je u nekoliko zemalja.

  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko prisustvuje ujediniteljskom saboru ukrajinske pravoslavne crkve u crkvi Svete Sofije u Kijevu
  © Foto : Ukrainian Presidential Press Service / Mikhail Palinchak

  Bugarska pravoslavna crkva smatra „novu strukturu“ u Ukrajini raskolničkom. Prema rečima portparola Sinoda BPC protojereja Sergeja Lepina, kontakti sa njenim predstavnicima su mogući samo na građanskom nivou.

  „Daj Bože, da oni budu dobrosusedski“, naveo je on.

  Protojerej je izrazio nadu da će obećanje Kijeva da neće progoniti kanonsku UPC biti realizovana. On očekuje da će biti prekinuta i informativno-politička agresija.

  „Ubijaju veru u ljudima“

  U Bugarskoj pravoslavnoj crkvi održani „sabor“ su ocenili kao nekanonski.

  „Kakav može biti rezultat sabora koji je sazvan u suprotnosti sa kanonom i u kojima učestvuju lica koja se nalaze van crkve?“, naveo je episkop vidinski Danilo, član Svetog sinoda BPC.

  Prema njegovim rečima, „sabor“ samo „povećava“ podele među vernicima u Ukrajini.

  „U celoj toj uvredljivoj situaciji ima jedna uteha, a to je spremnost pravoslavnog naroda u Ukrajini da čuva jedinstvo svete pravoslavne crkve i to nalazi na odjek i podršku u celom pravoslavnom svetu“, smatra Danilo.

  Mitropolit je napravio paralelu između nastale situacije sa raskolom Bugarske pravoslavne crkve pre 20 godina.

  On je ispričao da je raskol u Bugarskoj prevaziđen zahvaljujući pravoslavnom saboru 1998. godine koji je sazvan na inicijativu BPC u Sofiji. Prema njegovim rečima, na tom saboru vaseljenski patrijarh je postavio pitanje ostavke patrijarha bugarskog Maksima, ali su episkopi bili protiv jer su smatrali da je cilj sabora „isceljenje raskola, a ne njegova eskalacija“.

  „Tako da su paralele između raskola u Bugarskoj i Ukrajini svakako na mestu. U ovom trenutku UPC se nalazi u stanju u kojem se nalazila BPC pre 20 godina. U našoj državi su raskolnici pokušavali da liše crkvu identiteta, opljačkaju svetinje, prisvoje imovinu koja im ne pripada i što je najžalosnije — oni su urušili moralni oblik i ubili veru u ljudima. To isto se sada dešava u Ukrajini“, dodao je episkop.

  „Težak udarac pravoslavlju

  Petro Porošenko
  © Sputnik / Press service of the president of Ukraine/Mikhail Palinchak

  Stav Estonske pravoslavne crkve je da je mitropolit Onufrije i dalje poglavar UPC.

  „U tome za nas nema promena. Te crkve (ukrajinska pravoslavna crkva kijevske patrijaršije i ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva) su i ranije smatrane za raskolničke. Oni su umesto dve stare crkve stvorili jednu novu, suština se nije promenila“, rekao je portparol Estonske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije protojerej Danik Lepisk.

  On je podsetio da je Sinod Estonske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije još u oktobru osudio antikanonsko ponašanje Vaseljenske patrijaršije u Ukrajini, naglasivši da će pravoslavlju u Ukrajini biti zadat težak udarac, kao i da će ukrajinski pravoslavni vernici biti diskriminisani, jer će ostati bez svojih hramova i manastira.

  „Parodija na autokefalnost

  Na odluku Kijeva reagovala je i Moldavija. Episkop beljcki i feleškovski Markel je ocenio da je crkovni raskol u Ukrajini „parodija na autokefalnost“ i nesreća za vernike.

  On je izrazio nadu da se to više neće ponoviti, jer to neće preživeti drugi narodi i druge crkve, pošto je današnji događaj „ruganje pravoslavnim tradicijama“.

  Prema njegovim rečima, sve dok se političari budu mešali u poslove crkve, u duši vernika neće biti mira.

  Tagovi:
  Pravoslavlje, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga