00:50 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Iran je preduzeo preliminarne korake za izradu uranijumskog goriva sa čistoćom od 20 odsto za reaktore kako ne bi morao da kopira strane proizvode, izjavio je direktor iranske Agencije za atomsku energiju Ali Akber Salehi.

  Prema nuklearnom sporazumu, koji je Iran postigao 2015. godine sa svetskim silama, nivo za obogaćenje uranijuma je ograničen na 3,67 odsto, što je znatno ispod 20 odsto koliko je obogaćenje iznosilo pre dogovora.

  Iranu je dozvoljeno da proizvodi nuklearno gorivo pod strogim uslovima koje treba da odobri radna grupa koju čine potpisnice dogovora. Jedan od tih uslova je da se gorivo ne menja u uranijum-heksaflorid, koje je pogonsko gorivo za centrifuge namenjene za obogaćenje uranijuma.

  „Ostvarili smo napredak u nuklearnoj nauci i industriji tako da možemo da proizvodimo sopstveno gorivo, a ne da koristimo tuđu izradu. Započeta su preliminarna merenja za moderno gorivo od 20 odsto i mi smo na korak od toga da i to ostvarimo“, rekao je Salehi, javila je RTRS.

  Prema njegovim rečima, novi proizvod razlikuje se od prethodnih goriva od 20 odsto i iranski stručnjaci ga mogu isporučiti u svaki reaktor poput onog u elektrani u Teheranu.

  Tagovi:
  nuklearni program Irana, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga