09:54 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 70
  Pratite nas

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je da se sačuva Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i dodao da smatra da Rusija i SAD treba da održe pregovore o produžavanju važenja Sporazuma o ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja.

  „Naš stav je jasan. Smatramo da je veoma važno da Sporazum o raketama bude sačuvan… Ima još vremena i mi odlučno pozivamo strane da razmotre ta pitanja“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

  Kada je reč o isteku važenja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, Gutereš je rekao da smatra da je veoma važno da Rusija i SAD na vreme održe pregovore koji su neophodni da bi taj sporazum bio produžen. 

  „Ako taj sporazum ne bude obnovljen imali bismo dve posledice. Pre svega, nestala bi uvedena ograničenja, a u sumnju bi bili dovedeni i mehanizmi nadgledanja“, rekao je šef svetske organizacije i dodao da je veoma važno da postojeća arhitektura nuklearnog naoružanja bude sačuvana i usavršena.

  Tagovi:
  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa, Ujedinjene nacije, Antonio Gutereš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga