14:41 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  162
  Pratite nas

  Univerzitet Notr Dam u SAD saopštio je da će prekriti murale na zgradi tog katoličkog univerziteta koji prikazuju dolazak Kristofera Kolumba u Ameriku, nakon kritika da oni prikazuju američke Indijance u stereotipnim pokornim stavovima pred belim evropskim istraživačima.

  Ivica Dačić na 16. samitu Frankofonije na Madagaskaru.
  © Tanjug / Ministartvo spoljnih poslova Srbije/Ognjen Stevanović

  „Dvanaest murala Luisa Gregorija iz osamdesetih godina 19. veka trebalo je da ohrabre imigrante koji su došli u SAD tokom perioda antikatoličkog raspoloženja u Evropi, ali oni prikrivaju drugu stranu: eksploataciju i represiju nad Indijancima“, rekao je predsednik Notr Dama, sveštenik Džon Dženkins, prenosi AP.

  „To je mračnija strana ove priče koju moramo priznati“, pojasnio je Dženkins, prenosi Tanjug.

  On je saopštio i da će murali na zidovima u glavnoj zgradi tog katoličkog univerziteta u Indijani biti pokriveni, ali i da će povremeno biti otkrivani. 

  Za fotografije tih murala biće obezbeđeno drugo mesto sa objašnjenjem njihovog sadržaja i one će biti deo stalne postavke, dodao je Dženkins.

  „Želimo da sačuvamo umetnička dela čiji je prvobitni cilj bio da slave katolike imigrante koji su bili marginalizovani u to vreme u društvu, ali na način koji izbegava nenamerno marginalizovanje drugih.“ 

  Više od 300 sadašnjih i bivših studenata i zaposlenih na Notr Damu su 2017. godine potpisali pismo objavljeno u univerzitetskim novinama u kojem su pozivali na uklanjanje murala.

  Predsednik Udruženja studenata američkih Indijanaca Markus Vinčester Džons pohvalio je Dženkinsovu odluku.

  Univerzitet Notr Dam se nalazi u samom vrhu istraživačkih institucija u SAD, a vizuelno je prepoznatljiv po svojoj zlatnoj kupoli na glavnoj zgradi.

  Tagovi:
  Kolumbo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga