08:17 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je za televiziju Si-Bi-Es da ostavlja vojno prisustvo u Iraku kako bi imao mogućnost da „prati Iran“.

  On je rekao da SAD neće ostaviti vojsku u Iraku da bi napale Iran.

  „Ne, da bismo mogli da pratimo Iran. Sve što želim je da mogu da ga pratim. Imamo neverovatnu vojnu bazu u Iraku. Ona je idealno locirana za praćenje svih problematičnih regiona Bliskog istoka, umesto da odemo odatle“, objasnio je Tramp.

  On je dodao i da će američki obaveštajci ostati u Avganistanu nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

  Istovremeno, američki predsednik je istakao da namerava da preduzme potrebne mere u slučaju da se tamo formiraju nove grupacije, ali je rekao da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da izdvoje 51 milijardu dolara kao što je to bilo prošle godine, pošto je to „nečuven iznos“.

  Tramp je ranije izjavio da je spreman da povuče vojsku iz Avganistana ukoliko bude postignut mirovni sporazum u toj zemlji.

  Govoreći o nuklearnom programu Irana, on je naveo da se ne slaže sa zaključcima američkih obaveštajnih službi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma.

  „Imam obaveštajnu službu, ali to ne znači da moram s njom da se slažem“, rekao je Tramp, navodeći kao primer predsednika Džordža Buša Mlađeg, koji je verovao obaveštajnim podacima da Irak poseduje „sve vrste oružja za masovno uništenje“.

  „Ovi obaveštajci nisu razumeli šta rade i uveli su nas u rat u kome nikada nije trebalo da učestvujemo“, naglasio je Tramp.

  Tramp je u maju objavio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. On je takođe naveo da ponovo uvodi sve sankcije protiv ove zemlje, uključujući i sekundarne, odnosno protiv drugih zemalja koje posluju sa Iranom. Početkom novembra obnovljene su sankcije protiv iranskog naftnog sektora.

  Tagovi:
  Donald Tramp, Irak, Avganistan, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga