04:19 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Istraga koju su sprovele Ujedinjene nacije o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija ustanovila je da dokazi ukazuju da su brutalan zločin „planirali i izvršili zvaničnici Saudijske Arabije“.

  Anja Kalamar, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija, izjavila je da su saudijski zvaničnici „ozbiljno ugrozili“ i odložili napore Turske da istraži mesto zločina u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u oktobru.

  Džamal Hašogi
  © AP Photo / Hasan Jamali

  Izveštavajući o misiji u Turskoj, koju je sprovela zajedno sa tri eksperta, ona je rekla da su imali pristup delu „zastrašujućeg i groznog audio-materijala“ smrti novinara „Vašington posta“, koji je dobila Obaveštajna agencija Turske.

  Kalamarova je takođe rekla da je zatražila zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji i da je veoma zabrinuta za pravičnost sudskih procesa za 11 osoba kojima se sudi za ubistvo novinara.

  ​Istražiteljka je dodala da bi svako ko ima bilo kakve informacije ili obaveštajne podatke o Hašogijevom ubistvu trebalo da sa njima istupi i podeli ih pre objavljivanja izveštaja u junu.

  Saudijska Arabija je u početku poricala da ima bilo kakve veze sa Hašogijevom smrću, ali je kasnije nagovestila da je on umro tokom „borbe“ sa zvaničnicima u zgradi. Rijad je kasnije ponovo promenio svoj prikaz događaja, priznajući da je ubistvo bilo namerno, ali da je izvršeno kao „neodobrena operacija“.

  Američki predsednik Donald Tramp oklevao je da oštro kritikuje Rijad zbog ubistva, priznajući da je finansijski odnos dveju zemalja važniji. Tramp se suočio sa sve većim pritiskom članova i Demokratske i Republikanske partije da zauzme čvršći stav prema saudijskom prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu.

  Hašogi je ubijen 2. oktobra u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

  Tagovi:
  ubistvo Džamala Hašogija, UN, Anjes Kalamar, Saudijska Arabija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga