05:32 25 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  154138
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa protiv nuklearnog oružja, ali da se neće odreći svog arsenala ukoliko to ne učine Rusija i Kina.

  „Cilj NATO-a je svet bez nuklearnog oružja. Ali svet neće postati bezbedniji ako se NATO otarasi svog nuklearnog oružja, a Rusija, Kina i druge zemlje zadrže ili prošire svoje nuklearne arsenale“, rekao je Stoltenberg, prenosi „Berliner morgenpost“.

  Stoltenberg je ranije rekao da Alijansa ne očekuje da će saveznici u NATO-u kao odgovor na situaciju oko Sporazuma o likvidaciji raketa rasporediti u Evropi dodatno nuklearno naoružanje.

  Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je istakao da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju. Putin je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali zahteva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju ne iniciraju unapred.

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, nuklearno oružje, NATO, Jens Stoltenberg
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga