22:19 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  46812
  Pratite nas

  Ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Faria Tortosa izjavio je da su SAD vrbovale predsednika Parlamenta Huana Gvaida, koji se proglasio za predsednika države još pre 10 godina, i da je marioneta Vašingtona.

  Papa Franja
  © AP Photo / Alessandra Tarantino

  „Gospodina poslanika Gvaida, kojeg niko nije znao pre toga, vrbovale su SAD pre 10 godina. Po našim podacima, njega su poslali u Srbiju, on je bio poslat u Srbiju da uči, što verovatno vi znate. Od toga je sve i počelo“, rekao je diplomata u Savetu Federacije.

  „Došlo je vreme da je spreman, kažu da je spreman, ali on nije za taj zadatak (koji su mu dale SAD). On je samo marioneta, iza njega stoje i govore SAD“, dodao je ambasador Venecuele.

  U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga