07:20 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 119
  Pratite nas

  Energetska kompanija TEPKO, koja upravlja nuklearnom elektranom „Fukušima 1“, prvi put od nesreće počela je sa kontaktnim eksperimentima sa tečnim nuklearnim gorivom akumuliranim na dnu zaštitnog omotača drugog reaktora, saopštio je japanski list „Majniti“.

  U sredu ujutru je u omotač spuštena 15 metara duga cev sa dva „prsta“ na kraju. Cilj je da se proveri sposobnost opreme da podigne rastopljeno gorivo. Visoko radioaktivna supstanca neće se iznositi van reaktora.

  Rezultate eksperimenta kompanija će saopštiti uveče.

  Nesreća u „Fukušimi 1“ dogovorila se u martu 2011. i to je bila najveća nesreća za 25 godina nakon katastrofe u Černobilju.

  Nakon zemljotresa jačine 9 stepeni, ogroman talas visine 15 metara preplavio je energetske blokove centrale, zbog čega se njihovo napajanje isključilo, što je dovelo do zaustavljanja sistema hlađenja reaktora.

  U prvom, drugom i trećem reaktoru nuklearno gorivo se istopilo i akumuliralo na dnu zaštitnog omotača.

  U prvom, trećem i četvrtom energetskom bloku eksplozije generisanog vodonika su oštetile ili potpuno uništile krov. To je dovelo do curenja radijacije i kontaminacije velike površine na području stanice.

  Iz naseljenih mesta evakuisano je više od 140 hiljade ljudi. Za potpunu uklanjanje posledica nesreće, uključujući i demontažu reaktora, biće potrebno 40 godina.

  Tagovi:
  Fukušima, Japan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga