09:20 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 014
  Pratite nas

  Predsednik Nacionalne skupštine Venecuele i samoproglašeni šef države Huan Gvaido izjavio je da će oprostiti svim vojnicima koji pobegnu iz zemlje preko granice s Kolumbijom.

  Tri vojnika Nacionalne bolivarijanske garde Venecuele pobegla su 23. februara u Kolumbiju u dva oklopna vozila, polomivši kordone koje su na granici postavile venecuelanske vlasti. Vojnici su pobegli preko međunarodnog mosta „Simon Bolivar“, a u Kukuti su se predali lokalnim vlastima.

  „Kao glavnokomandujući Oružanih snaga, imajući u vidu vanredne okolnosti u kojima živi republika, neću kvalifikovati kao izdajnike domovine vojnike koji prelaze granicu“, napisao je Gvaido na Tviteru.

  On je dezerterima koji su izdali narod nazvao one vojnike koji sprečavaju isporučivanje humanitarne pomoći Venecueli. „Oni koji nam pomažu da spasimo živote Venecuelanaca su prave patriote“, naveo je Gvaido. 

  Venecuelanski opozicioni lider je dodao da je niz visoko rangiranih vojnih činovnika Venecuele napustio zemlju i otputovao u Tursku.

  Potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges je saopštila da su granični mostovi koji vode ka Kolumbiji zatvoreni. Ranije je zatvorena i kopnena granica s Brazilom, kao i morska s Malim Antilima.

  Gvaidovo samoproglašenje za šefa države priznale su SAD, brojne latinoameričke i evropske države, dok Rusija, Kina i niz drugih zemalja podržavaju Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

  Tagovi:
  vojska Venecuele, izdaja, dezerteri, Huan Gvaido, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga