17:03 25 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Pogled na Nacionalnu gardu Venecuele na mostu Simon Bolivar iz La Parade u Kolumbiji

  Ambasador Venecuele: U američkom humanitarnom konvoju pokvarena hrana i lekovi

  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 660

  U humanitarnom konvoju koji su Sjedinjene Američke Države uputile u Venecuelu nalazili su se lekovi kojima je istekao rok upotrebe i pokvareni proizvodi, izjavio je za „Izvestija“ ambasador te latinoameričke zemlje u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

  Prema njegovim rečima, taj teret nije pregledala nijedna međunarodna organizacija, uključujući i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

  Diplomata smatra da je jedini cilj američkih isporuka da se stvori napeta situacija na granici kako bi se pokrenula ofanziva.

  Ambasador je dodao da je Venecuela prihvatila humanitarnu pomoć iz Rusije — brod sa sedam tona lekova, jer su vlasti uverene u savesnost pošiljaoca.

  Osim toga, legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro izjavio je da je spreman da prihvati pomoć Evropske unije, koja uključuje hranu, medicinsku opremu i lekove, podsetio je Tortosa.

  Sjedinjene Američke Države pokušavaju da isporuče humanitarnu pomoć preko Kolumbije. Međutim, Maduro kategorično odbija da je prihvati.

  Maduro smatra da je to „lažna predstava“, jer je Vašington pre nje uveo sankcije, blokirao imovinu državne naftne kompanije PDVSA i zabranio poslovanje sa njom, čime je Venecuelu lišio više od deset milijardi dolara, a Banka Engleske odbija da Karakasu izda njene zlatne rezerve. 

  Krajem januara venecuelanska opozicija je pokušala da izvrši državni udar, a predsednik Parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika. Taj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

  Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja.

  Tagovi:
  Humanitarna pomoć, Karlos Rafael Farija Tortosa, Venecuela, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga