18:21 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  3962
  Pratite nas

  Indijski napad na teritoriju Pakistana bio je kalkulisana provokacija, navodi se u analizi RT-a. Nju Delhi tu ne igra na domaćem terenu, jer bi u eventualni sukob bile uvučene sve velike svetske sile, navodi se u analizi.

  „Šta su oni uopšte očekivali da se desi? Veoma su svesni toga da Pakistan ima pravo da brani svoju teritoriju. Šta Indija misli da će da dobije?“, pita se analitičar s Novog Zelanda Darijus Šahtemasebi.

  Prva opcija je da je eskalacija namenjena domaćoj javnosti, kako bi pokazalo da je Indija spremna da nešto uradi po pitanju Kašmira. Druga varijanta je da zaista žele da dovedu do eskalacije, jer znaju da će Pakistan svakako da odgovori.

  Dok Islamabad poziva na uzdržavanje, Indija kao da se sprema za totalni rat. Čak i ako bi nuklearno oružje bilo isključeno, Šahtemasebi veruje da bi eventualni sukob dve zemlje doveo do globalnih posledica.

  On navodi da je Pakistan centar saudijskih geopolitičkih ambicija u tom delu Azije, kao i da je Indija supersila u usponu, koja bi mogla da dobije podršku zapadnih zemalja. Kada je o Kini reč, Srednja Azija je glavna arterija njenog megaprojekta „Novi put svile.“

  „Nije to neki mali konflikt na koji ostatak sveta može da zažmuri. U njega bi bile uvučene Kina, Saudijska Arabija, ali i Amerika, koja je svojevremeno bila saveznik i Indije i Pakistana, a sada je nejasno na čijoj je strani administracija Donalda Trampa“, kaže Šahtemasebi za RT.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga