23:27 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 270
  Pratite nas

  Pakistanski ministar spoljnih poslovašah Muhamed Kureši izjavio je da je Islamabad spreman da vrati pilota kako bi smirio tenzije sa Indijom, prenosi lokalna televizija.

  Islamabad je spreman da preda zarobljenog pilota nakon što je indijski vojni avion oboren iznad Kašmira, kako bi pomogao u smanjenju tenzija koje su umalo dovele do rata dveju susednih zemalja, izjavio je pakistanski ministar.

  Pakistanski premijer Imran Han takođe je spreman na razgovore sa premijerom Indije Narendrom Modijem „kako bi poslao poziv na mir“, istakao je ministar. Indijska strana još nije odgovorila na ovu ponudu.

  Tvrdeći da Islamabad poziva na mir nakon izbijanja neprijateljstava, Kureši je rekao: „Ako Indija želi da razgovara o terorizmu, onda smo spremni“.

  U sredu je Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo da je pakistanski avion oboren u vazdušnom incidentu iznad spornog Kašmirskog regiona i dodao da je i Indija izgubila jedan MiG-21. Pakistanska vojska izjavila je da je oborila dva indijska vojna aviona koji su presekli takozvanu Liniju kontrole, koja razdvaja delove Džamua i Kašmira koji kontrolišu Indija i Pakistan. Jedan povređeni pilot odveden je u bolnicu, gde mu je ukazana neophodna medicinska pomoć, dok se drugi pilot nalazi u pritvoru, dodala je pakistanska vojska.

  U utorak je indijsko vojno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kamp terorističke grupe Džaiš el Muhamed, koji se nalazi na pakistanskom delu Linije kontrole. Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisalo je napad kao kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

  Ovaj incident desio se nakon terorističkog napada na indijski bezbednosni konvoj 14. februara za koji je odgovornost preuzela grupa Džaiš el Muhamed. Automobil napunjen eksplozivom detonirao se na auto-putu u blizini bezbednosnog konvoja u državi Džamu i Kašmir i u njemu je poginulo 45 pripadnika indijskih paravojnih snaga. Ovo je najveći teroristički napad u Indiji od 2008. godine, kada je u Mumbaju poginulo 150 osoba.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga