07:52 26 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Turski grad Hasankejf na reci Tigar, star 12.000 godina, biće potopljen u junu zbog izgradnje brane Ilisu

  Nestaje grad star 12 milenijuma: Turska u junu aktivira branu na Tigru, Iračani protestuju

  © AFP 2019 / BULENT KILIC
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 242

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Ankara u junu početi da puni akumulaciono jezero na Ilisu, kod brane na reci Tigru, uprkos protestima Iračana, koji su prošle godine zbog brane pretrpeli veliku nestašicu vode.

  Uticaj brane, koja za turski jugoistok stvara 1.200 megavata električne energije, kritikovan je i u Turskoj i nizvodno u Iraku, preneo je Rojters.

  Iračke vlasti kažu da će spuštanje brane prouzrokovati nestašicu vode na jednoj od dve reke od kojih zavise zalihe vode u toj zemlji.

  U Turskoj će zbog brane Ilisu biti potopljen grad Hasankejf star 12.000 godina, a nekoliko hiljada ljudi će biti raseljeno.

  Erdogan je u izbornoj kampanji naveo da će „projekat Ilisu“, vredan 8,5 milijardi lira (1,6 milijardi dolara), turskoj ekonomiji doneti 1,5 milijardi lira (oko 270 miliona dolara) godišnje.

  „Uz božju volju, počećemo sa punjenjem brane 10. juna“, rekao je Erdogan.

  Grad Hasankejf, star 12 milenijuma, nestaće ovog leta zbog brane Ilisu
  © AFP 2019 / Yasin AKGUL
  Grad Hasankejf, star 12 milenijuma, nestaće ovog leta zbog brane Ilisu

  Turska je prošlog juna počela da puni branu, ali je prekinula te aktivnosti posle žalbi Iraka da je vodostaj izuzetno smanjen.

  Prošle godine je zbog nestašice vode u Iraku na snagu stupila zabrana sadnje pirinča i mnogi zemljoradnici su morali da napuste svoja imanja, preneo je Tanjug.

  Aktivisti kampanje protiv brane su izneli problem pred Evropski sud za ljudska prava, navodeći da će doći do uništenja kulturnog nasleđa.

  Sud je prošlog meseca odbacio slučaj i istakao da je očuvanje kulturnog nasleđa u nadležnosti turskih vlasti.    

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga