03:01 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Ruski biznismen Oleg Deripaska tužio je sudu Ministarstvo finansija SAD, tražeći da se blokiraju sankcije koje su uvedene protiv njega, navedeno je u sudskom materijalu.

  U tužbi koju je Deripaska podneo 15. marta Federalnom sudu Vašingtona, saopšteno je da je zbog sankcija njegova imovina smanjena za 7,5 milijardi dolara. Deripaska je takođe naveo da je Uprava za kontrolu inostranih aktiva Ministarstva finansija SAD vodila nepravednu i nezakonitu istragu protiv njega.

  „Deripaska, čiji je čisti kapital smanjen za više od 7,5 milijardi dolara, odnosno za 81 odsto od momenta kada je stavljen na sankcioni spisak, bespovratno je ostao bez kontrole interesa u svojim najvećim kompanijama, a neke od njih, među kojima je ’En plus‘, on je osnovao i razvijao više od 30 godina“, navedeno je u Deripaskinoj tužbi.

  Deripaska u tužbi traži od suda da se umeša u ovlašćenja Ministarstva finansija SAD za uvođenje „razornih ekonomskih sankcija“.

  „Taj slučaj traži uključivanje suda kako bi zabranio Upravi SAD za kontrolu nad inostranim aktivima da koristi razornu snagu ekonomskih sankcija SAD, jer krši svoja zakonska ovlašćenja i radi u suprotnosti sa Ustavom SAD“, navedeno je u tužbi.

  SAD su u aprilu uvrstile Deripasku i kompanije koje on kontroliše na „crni spisak“. Imovina osoba sa tog spiska je blokirana, a poslovanje s njima je zabranjeno.

  Međutim, Ministarstvo finansija SAD je 27. januara ukinulo sankcije kompanijama „En plus“, „Rusal“ i „Evrosibenergo“, nakon što je Deripaska smanjio svoj vlasnički udeo u „En plusu“ ispod 44,95 odsto i prestao da upravlja kompanijom preko saveta direktora.

  Tagovi:
  sankcije, tužba, En plus, Rusal, Ministarstvo finansija SAD, Oleg Deripaska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga